Hoogwaardige LED-verlichting voor binnen en buiten tegen de laagste prijzen.

De voordelen van ledverlichting in een aquarium

  • Home
  • Wonen
delbert-pagayona-46v8clmNjY8-unsplash

De onderwaterwereld is mooi en rustgevend om naar te kijken. De waterplanten en vissen vormen een rustgevend geheel om naar te kijken. Niet gek dus dat veel Nederlanders een aquarium in hun huis hebben! Toch zijn niet alle aquaria gelijk. Er zijn er verschillende manieren om je aquarium meer tot zijn volle glorie te laten komen. Een daarvan zal in dit artikel behandeld worden: ledverlichting.

Wat doet ledverlichting?

Led is een afkorting voor Light Emitting Diode, en werkt anders dan Tl-verlichting of een gloeilamp. Bij ledlampen gaat er stroom door een halfgeleider en er wordt dan licht uitgezonden. Speciale ledlampen zijn in staat om alle kleuren licht uit te zenden. Het is van belang dat de ledlampen dus Rood, Groen, Blauw (RGB) licht uitzenden, want je waterplanten hebben dit nodig om goed te groeien. Indien de ledlamp alleen maar één kleur uitzendt, en je dus in feite extra veel van een andere lichtkleur toedient, dan kan er scheefgroei in de planten ontstaan. Het is dus belangrijk om licht in de goede samenstelling te hebben.

Tip: LED aquarium verlichting 

Ledverlichting versus Tl-verlichting 

Ledverlichting heeft eigenlijk twee grote voordelen vergeleken met Tl-verlichting. Ledverlichting is energiezuiniger en duurzamer. Doordat ledverlichting energiezuiniger is, is er minder stroom nodig om het aquarium te belichten en dit leidt tot een dalende energierekening. Tl-balken gebruiken ook een deel van de stroom om zelf op te warmen, maar bij ledlampen gebeurt dit minder. Zeker met de hoge energieprijzen verdient het zich extra snel terug. Ledverlichting is ook makkelijker in een bepaalde hoek te richten, terwijl Tl-buizen rondom verlichten. 

Daarnaast gaat ledverlichting langer mee dan Tl-verlichting. Door deze langere levensduur is ledverlichting goedkoper in het onderhoud, omdat er minder lampen gekocht hoeven te worden dan bij tl-verlichting. Ledlampen zijn iets duurder in de aanschaf, maar ze verdienen zichzelf zeker terug.

Uitgelicht: Aquarium verlichting kopen 

Als laatste voordeel zijn ledlampen goed dimbaar. Afhankelijk van de waterplanten, kan er meer of minder van een bepaalde lichtkleur worden toegediend. Dit voorkomt een wildgroei aan planten of kan gebruikt worden om bepaalde planten extra te stimuleren. Het dimbare effect van ledverlichting kan ook gebruikt worden tegen algen, door de samenstelling iets aan te passen. 

Ledverlichting kost dan wel iets meer in de aanschaf, maar het heeft vele voordelen boven tl-verlichting. Mocht je overwegen om een aquarium aan te schaffen, dan kan het handig zijn om te kiezen voor een aquarium met ledverlichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *